torsdag 7 juni 2012

Äggkvalité

Är det någon som vet om man kan göra något för att förbättra sina ägg? Tydligen är inte mina så bra:( men inte heller så dåliga så att det inte skulle kunna bli ett barn.

7 kommentarer:

  1. Hej! Hittade precis din blogg och vill bara berätta för dig att jag komemr följa er kamp! Själv ska jag och min man (föhoppningsvist) få gå igenom vårt första försök till hösten, jag måste droppa några kg innan dess (har 4 kg kvar nu)...Såg att vi var lika gamla vilket gjorde att jag började läsa....Hoppas vi kan finnas där som ett stöd för varanndra ..kolla gärna in min blogg www.drommenomenfamilj.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Akupunktur. Menopur istället för Gonal-f, puregon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan Menopur förbättra äggen? har bara använt Gonal-f alla ter ggr och nästa gång ska jag använda menopur nämligen för att testa..

      Radera
  3. Hej! Jag har också precis hittat din blogg. Har själv gjort sex ivf-försök utan lycka. Vid det första försöket fick vi inget tillbaka för inget hade delat sig på rätt sätt. Man misstänkte då att det var ägg-kvaliten det hängde på och jag fick byta från Gonal-F till Menopur, som rent allmänt tydligen anses kunna ge lite bättre kvalitet. Vi har sen dess fått tillbaka också, men det har ju inte fäst så vad vet jag...

    Vi bytte klinik efter tre försök och på den nya kliniken har vi också kört med långa metoden + menopur vilket har gett fler ägg och på de tre försöken där har vi fått fina embryon tillbaka per gång och två gånger dessutom till frysen (totalt tre). Så på mig verkar lång metod + menopur funka (som sagt, inget har fäst ännu ju... men det SER iaf mer ok ut än innan när vi inte fick ngt till frysen). På den nya kliniken, Linné i Uppsala ger de råden att under spray och sprutperioden dricka så lite kaffe som möjligt, max en kopp om dagen samt avstå från alkohol. Koffein är tydligen allmänt dåligt för fertiliteten. På vår första klinik sa de att det inte finns nåt som indikerar att äggen skulle kunna påverkas av livsstilen, men jag tar nu den försiktiga vägen och avstår från just kaffe och alkohol. Nåt annat vet jag tyvärr inte! Tror inte på akupunktur faktiskt. Har inte sett några indikationer på hur det skulle kunna förbättra just äggens kvalitet. Men man vet ju aldrig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej hur ska man veta, jag dricker en hel del coca-cola och det är ju en viss del koffein där också. men samtidigt, hur länge finns det kvar i kroppen efter att man druckit? Ska det räcka att inte dricka under sprutperioderna? Det jag tycker är konstigt är att jag har gjort tre försök med Gonal-f och inte förrän nu upptäcker de att det ev kan vara fel på äggen för de är inte av bästa kvalité. Vi har aldrig fått till frysen exempelvis. har ni gjort några försök med nedfrusna embryon?

      Radera
  4. nej vi har inte hunnit det än, vi har tre frusna och ska försöka på dem efter sommaren. Hoppas bara att de överlever att tinas upp. Det låter konstigt att ni inte fått byta preparat, vad jag har hört (från flera ivf-läkare) är att man byter och provar olika preparat så länge det inte tar sig (dvs. att man inte b lir gravid). För att man vet helt enkelt inte vilket som är allra bäst (då skulle ju bara det användas förstås) utan man får prova sig fram. Får man inga som delar sig bra eller aldrig några till frysen så kan man enl. vad vi har hört generellt misstänka att det är äggen som felar. Om befruktningen är dålig misstänker man ofta spermierna. Men som vi, vi har haft jättebra befruktningsgrad, flera ggr 90-100% av äggen, men de har inte delat sig så fint och då tror de att det är äggen.

    Enligt vad vår nuvarande klinik säger så är koffein alltsp generellt dåligt för äggkvaliteten så man ska hålla sig borta från det så mkt som möjligt alltid, även om man satsar på "naturliga försök" då. Jag dricker max 1 kopp/dag i ivf-perioderna men annars orkar jag inte begränsa mig så och dricker lite mer, sen är jag inte så tokig i kaffe att det är nåt problem att hålla det till typ 2 koppar om dagen. Hemma på kvällen dricker jag alltid koffeinfritt. I övrigt rött te, som ju är det enda teet utan koffein.

    Vid vårt första försök fick vi inget fint embryo, nr 2 ett fint, nr 3 ett som var okej (inte topp), nr 4 tre fina (ett var inte toppkvalitet men bedömdes ändå bra), nr 5 två fina och nr sex 4 fina. De senaste tre har vi fått två tillbaka per gång så totalt har vi tre i frysen. De senaste tre försöken lång metod och innan det kort. Lång metod ger generellt lite fler ägg tydligen. Så det är inte bra om man har tendens att bli överstimulerad. Jag har fått som minst 6 ägg och som mest 13.

    SvaraRadera
  5. Hej igen! Mer om kaffe... och lite annat. Tänkte tipsa om denna artikel: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tre-koppar-kaffe-om-dagen-minskar-chansen-att-bli-gravid

    SvaraRadera